Co to jest Monakolina K?

Monakolina K jest fitostatyną (naturalną lovastatyną), pochodzącą z czerwonego ryżu poddanego fermentacji grzybem Monascus purpureus. Utrzymuje prawidłowy poziom lipidów (LDL cholesterolu, HDL cholesterolu i trójglicerydów)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), potwierdził rolę monakoliny K w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Wprowadzenie do codziennej diety produktów zawierających monakolinę K jest więc ważnym elementem ochrony serca i układu krążenia.


Jak działa monakolina K?

Monakolina K – podobnie jak statyny – hamuje czynność enzymu reduktaza HMG-CoA (reduktaza 3-hydroksy-3-metyloglutarylo-koenzymu A). Reduktaza HMG-CoA to enzym wątrobowy, regulujący ilość syntetyzowanego cholesterolu, a więc również wpływa (wraz z HDL) na poziom LDL-cholesterolu w osoczu.

Skuteczność monakoliny K potwierdzona badaniami klinicznymi:

Procentowa zmiana zawartości lipidów w surowicy krwi (total cholesterol, trójglicerydy) po 8-tygodniowej kuracji preparatem zawierającym monakolinę K vs placebo

Monakolina K - ekstrakt z czerwonego ryżu Randomizowane badanie z podwójnie ślepą próbą, wykonane na próbie 79 pacjentów, w wieku 23-65 lat, średnia wyjściowa poziomu LDL- cholesterolu 203,9 mg/dl. Źródło: Cheng-Chien Lin, Tsai-Chung Li, Ming-May Lai, Clinical Study, Efficacy and safety of Monascus Purpureus Went in subjects, European Journal of Endocrinology (2005) 152 679-686